O školi

Tamburaška škola Batorek počela je sa radom o4.1o.1993. godine, u prostorijama HKUD-a Željezničar, gdje i sada djeluje. Prve godine bilo je upisano 23, zatim 55, pa 73, i sve do brojke 100 učenika, što je i optimalan kapacitet škole. Trenutno je 117 učenika podijeljeno u 6 tamburaških i 2 gitarska razreda, koji dinamikom od dvije probe tjedno savladavaju od osnova teorije i prakse na instrumentima, pa sve do glazbene nadgradnje.
Uz voditelja i osnivača, Franju Slavka Batoreka, u dosadašnjih 2o godina škole, u radu sa mladima djelovali su bivši učenici: Goran Rusan (trenutno u TS Fijaker), Marko Krajšić (Sedam osmina), Tomislav Klasan (Slavonija Band), Ninoslav Studen (TS Lyra), Srđan Šitum i Igor Marković (TS Pleter), u radu sa mladim kategorijama tamburaša, te Filip Jurić, Tihomir Ranogajec i Ervin Lustig sa gitaristima. Trenutni suradnici u nastavi su Ivan Rendulić (Slavonia Band) sa tamburaškim sekcijama, te Dora Knežević sa gitaristima.

Ponajbolji učenici tamburaških sekcija postaju članovi pratećeg ansambla HKUD-a Željezničar, ili Velikog orkestra škole. Taj se orkestar može pohvaliti sudjelovanjem na 7 festivala hrvatske tamburaške glazbe. Prve godine osvojili smo srebrnu, a slijedećih 6, zlatne plakete Tambura Paje Kolarića. Dugogodišnji dirigent tog reprezentativnog orkestra bio je prof. Domagoj Jukić. Tu funkciju je od njega preuzeto prof. Slaven Batorek, u vremenu od 2009.-2012. godine, od 2013.-2016. orkestrom je ravnao bivši učenik Škole, prof. Tihomir Ranogajec, a aktualni dirigent je, također bivši učenik škole, prof Matko Brekalo.

Veliki orkestar se može pohvaliti sa brojnim atraktivnim nastupima u Hrvatskoj i van nje. Dva puta smo posjetili Italiju (Sicilija i Kalabrija), 4 puta Austriju (Wels), dva puta Češku (Studenka), dva puta Mađarsku (Kalocsa), dva puta Francusku (Pons – Jonzac), Šanjolsku (Ourense), bezbroj puta sve republike bivše Jugoslavije, a posebno pamtimo gostovanja u organizaciji Eurochestries asocijacije, koja okuplja mladež klasične provenijencije cijelog svijeta. Kao jedini izvođači na tradicionalnim instrumentima, sudjelovali smo na festivalima u Quebecu – Kanada, 2011. godine, Sobralu – Brazil 2015., te u Kini – travanj 2017., u pet gradova Šangajske regije, gdje smo održali 6 samostalnih koncerata u suradnji sa Tamburaškim orkestrom Osječko-baranjske Županije.


gostovanje u Brazilu 2015.

Ponajbolji članovi velikog orkestra imaju čast biti dijelom hrvatske tamburaške rerezentacije, orkestra '100 tamburaša', koji pod pokroviteljstvom Martina Vukovića,predsjednika udruge Šokadija iz Zagreba, idejnog začetnika i glavnog organizatora, svake godine gostuju u koncertnoj dvorani V. Lisinski u Zagrebu na koncertu ‘Šokačka rapsodija’,
Kada je 2006. godine, prvo na inicijativu tadašnjeg Župana, dr. Ladislava Bognara, kasnije i 2007. uz podršku tadašnjeg Župana, gospodina Krešimira Bubala, počelo okupljanje ponajboljih osječkih tamburaša u projekt ‘Tamburaški orkestar Osječko-baranjske Županije, veliki dio orkestra, činili su, što tadašnji, što bivši učenici škole. Orkestar još uvijek funkcionira, a kao dirigenti su se izmijenili Domagoj Jukić, Slaven Batorek i Darko Čuvidić.
Tijekom 20 godina postojanja, Škola je ostvarila uspješnu suradnju sa brojnim udrugama naše regije:
– ZK Zagorec, Josipovac,
– KUD Braća Banas, Josipovac Punitovački,
– HKUD Josip Šošić, Tenja,
– Pellmonostor, Beli Manastir,
– KUD Željezničar, Rijeka,
– Tamburaški orkestar Vir,
– Tamburaški orkestar Tribunj,
– Matica Slovačka, Osijek,
– Savez Makedonaca, Osijek,
– Savez Ukrajinaca i Rusina, Osijek,
– Kud Zlatno Klasje, Antunovac,
– Hrvatski dom Wels, Austrija,
– Gradski tamburaški orkestar Banja Luka, BiH,
– Tamburaški orkestar Dobreč – Dragatuš, Slovenija,
– Tamburaško društvo Cernik,
– Tamburaški orkestar glazbene škole Alberta Štrige, Križevci,
– Glazbena škola Dora Pejačević, Našice,
– Glazbena škola Požega,
– KUD Zrinski, Vrbovec,
– HPD Lipa, Osijek,
– Vokalni ansambl Brevis, Osijek,
– Dječji pjevački zbor Zumbići, Osijek,
– Dječji pjevački zbor OŠ Svete Ane, Osijek,
– Vokalni ansambl Viva, Osijek,
- brojnim plesnim udrugama i studijima: Fenix, D&D, Bolero, Calypso, Shine...

Tamburaška škola Batorek je, kao pravni subjekt, jedan od osnivača Europskog tamburaškog saveza, a njen voditelj Franjo Batorek je jedan od članova predsjedništva te asocijacije, koja okuplja tamburaše naše regije gdje tambura djeluje u ozbiljnijoj orkestralnoj formi. Gostovanja na brojnim festivalima u državama naše regije upravo su produkt članstva škole u ovoj asocijaciji.
Voditelj i osnivač škole također je jedan od dopredsjednika Svjetske tamburaške asocijacije, sa centrom u Novom Sadu.

Kroz školu je tijekom dvadeset i četiri godine postojanja prošlo 655 učenika, od kojih je zadovoljavajući broj još uvijek aktivan, što kroz male tamburaške sastave na našoj estradnoj sceni, što u edukativnom radu u osposobljavanju mladih tamburaških kadrova. Škola posjeduje vlastiti zavidan instrumentarij, kojega čine 5o-tak tambura, 1o gitara, te brojnu i raznoliku notnu arhivu.
Ciljevi Škole su: postati i ostati značajni kulturni simbol grada, ujedno i mjesto gdje će se odgajati kvalitetan tamburaški i gitarski kadar, te prije svega, mjesto zdravog i ugodnog druženja. Želja nam je da još dugo naš tradicionalni instrument tamburu, naš grad, županiju i državu dostojno prezentiramo na brojnim festivalima u regiji i svijetu.

© 2017. - 2021. Tamburaška škola Batorek