Kratowo, Makedonija

2. međunarodni tamburaški festival Kratowo, Makedonija (06.-08.07.2012.)

Kratovo je pitoreskni gradić na sjeveroistoku Makedonije, sa trinaestak tisuća stanovnika,nadmorske visine od 6oo metara, jedan od bivših rudarskih centara Makedonije (zlato, srebro i bakar), u kojemu djeluje tamburaški orkestar ‘Kratovčani’, koji je inicijator međunarodnog tamburaškog festivala. Poziv umjetničkog direktora festivala, Miloša Dimitrovskog, prihvatili smo sa zadovoljstvom, jer, priznat ćete, Kratovo je mjesto, kojega ćete radi geografskog položaja, posjetiti samo sa namjerom.

Uz naš orkestar, gostovanje su potvrdili ‘Viniški tamburaši’ Slovenija, Gradski tamburaški orkestar Banja Luka, BiH, te tamburaški sastav omladinskog KUD-a Lola iz Beograda, Srbija. Na popisu gostiju našao se i tamburaški sastav iz Soko Banje – Srbija, ali oni iz tehničkih razloga (nedostatak kontrabasa), nisu nastupili.

Kako bi umanjili materijalne tegobe, te pojeftinili troškove putovanja, u suradnji sa našim starim prijateljima, banjalučkim i beogradskim orkestrom, organizirali smo vožnju istim autobusom. Neizbježna smjena generacija ‘pomladila’ je orkestre, tako da je ovo bila prilika za stvaranje novih prijateljstava. Ovim putem se zahvaljujemo članovima oba orkestra na sjajnom druženju, što u Kratovu, što u autobusu, ili van njega. ‘Laganini’ putovanje i česta stajanja, omogućila su nam upoznavanje brojnih restorana u BiH i Srbiji.

Radi renoviranja hotela u Kratovu, smještaj je bio organiziran u 15-tak km udaljenom mjestu Probištip, u solidnom hotelu San Niko, kojemu su za bolju ocjenu nedostajale klimatizirane sobe.

U subotu prijepodne organizirano smo posjetili Kratovo, gdje je gradonačelnik Mite Andonovski primio voditelje orkestara, sudionika festivala.

Tonska proba počela je u 19,oo, a koncert u 21,oo sat. Redoslijed nastupanja bio je slijedeći:

1.TO Kratovčani, Kratovo, Makedonija,
2.OKUD Lola, Beograd, Srbija,
3.Gradski tamburaški orkestar Banja Luka, BiH,
4.Viniški tamburaši, Vinica, Slovenija, te
5.Tamburaška škola Batorek, Osijek , Hrvatska.

Naš orkestar činila je slijedeća ekipa:
Bisernice: Franjo Batorek, Marin Banović,
Bračevi: Leon Kuna, Josip Ileš, Slaven Vila, Krunoslav Benović, Silvio Krstanović,te složna braća, Hrvoje i Dario Harkanovac,
Čelo: Željko Živković,
Bugarija: Dora Knežević, te
Berda: Matko Juriša.
Vokalni solisti bili su Maja Batorek i Mia Dimšić.

Repertoar je bio sljedeći:
1.Slavonska rapsodija (J.Njikoš),
2.Komm Zigany (I.Kalman),
3.Hallelujah (L.Cohen), uz vokale Maju i Miu, te
4.Filmske teme (Love and Marriage, te Liberty Bell),

a kao zajedničku točku uz Viniške tamburaše i njihovog sjajnog vokalnog solistu Gašpera Mihelića, izveli smo poznatu Badurininu skladbu ‘Vilo moja’.

Poslije dodjela festivalskih priznanja svim sudionicima, te nagrade publike najboljem orkestru (Viniški tamburaši), uputili smo se u matični hotel u Probištip, gdje se nastavilo, uobičajeno, glazbeno druženje do izlaska sunca. Nedjeljnim doručkom te ‘kavom rastanka’ na terasi hotela, završilo je naše gostovanje u Makedoniji. Zahvaljujemo ljubaznim domaćinima, posebno članovima TO Kratovčani, na toplom prijemu, i nadamo se da nismo bili prezahtjevni gosti, i da nisu požalili što su nas pozvali. Jedina zamjerka ide na račun nesnosnih vrućina (konstantno negdje oko 40 stupnjeva), ali domaćin sigurno na to nije imao utjecaja. Slijedio je miran povratak kućama, prvo u Pančevo, gdje nas je direktor festivala ‘Starčevačka tambura’, Vidomil Jelisijević, uredno počastio i okrijepio, a konačni rastanak sa Banjalučanima bio je u Bosanskom šamcu, koji je završio zajedničkim slikanjem.

Ovim putem pohvaljujem sve članove našega orkestra na primjerenom ponašanju, te solidno odrađenom koncertu.

© 2017. - 2021. Tamburaška škola Batorek