Wels, Austrija

Wels, Austrija (20.-22.05.2011.)

Direktor škole Franjo Batorek već punih 8 godina, jednom mjesečno, odlazi u gornju Austriju, mjesto Wels, blizu Linza, u Hrvatski dom,kao učitelj tamburaških i gitarskih sekcija, nastavljajući tradiciju koju je započeo Ljubomir Franz – Brca. Poslije njegova umirovljenja, predsjednik doma, inače Baranjac, Stjepan Matanov – Stiki, nije dozvolio prestanak rada tih sekcija. Koncert koji je održan u sjajnoj dvorani Pernau, bio je povodom 15-godišnjice osnivanja tamburaških sekcija u domu.

Na njemu su se, u prvom dijelu, predstavili mlađi i seniorski tamburaški orkestar Hrvatskog doma Wels, pjevački zbor doma, te folklorna sekcija.
Drugi dio je pripao gostima iz Osijeka, učenicima naše škole, uz vokalnu solisticu Blanku Došen.

U mini bus vlasnika Viktora Livaje, pod sigurnom ‘šoferskom’ rukom vozača Mirka, utrpala se slijedeća ekipa: Marin Đukelić sa primom, bračevi su bili Matija Rakitić , Andrijan Stanković, Dino Spaić, Ilija Stipić, Josip Ileš, Luka Dukmenić i Dario Jančik, čelista Dario Harkanovac, kontrašica, djevojka mu, Dora Knežević, te berdašica Nataša Stojčević. Ostalo je i malo mjesta za vokalnu solisticu Blanku Došen, te direktora Franju Batoreka. Niti malo kašnjenje na polasku, niti nedostatak plina u klima sistemu, nisu pokvarili lijep 8- satni put kroz Mađarsku i Austriju.

Domaćin nas je dočekao oko 17 sati uz tople Marijine viršle, te su se djeca smjestila po kućama, kako bi se nakratko pripremili za koncert koji je počeo oko 2o,3o.

Naš orkestar izveo je slijedeći program:

1. Slavonska rapsodija (J.Njikoš) – instrumental
2. Serenada u G duru – mala noćna muzika (W.A.Mozart)
3. Alla turca (W.A.Mozart)
4. Što će meni crne oči (vokal Blanka Došen)
5. Oči čiarne (vokal Blanka Došen)
6. Kalinka /ruska narodna (vokal Blanka Došen)
7. Pariški krovovi (francuski valcer)
8. Grk Zorba (M.Theorodakis)
9. Valcer cvijeća (P.I.Čajkovski)
10. Ples sa sabljama (A.Hačaturian)

Poslije koncerta održan je zajednički domjenak, a ljubazni domaćini upoznali su mlađahne goste iz Osijeka za svim čarima noćno života na zapadu. Subota prije podne je bila rezervirana za karting vožnju (zahvala vlasniku Damiru), a poslije podne za šoping. U 2o sati je počela, već tradicionalna Slavonsko-baranjska veče, na kojoj se predstavio domaći orkestar, a mi smo dali svoj mali doprinos jednim glazbenim programom uz Blanku Došen, koju je i ova publika sjajno primila. Poslije toga su naši učenici nastavili tamo gdje su stali prethodnu veče, i upoznali i ostali dio noćnog života, kojega su proputili u petak. U nedjelju poslije doručka, oprostili smo se od ljubaznih domaćina, i zahvalili im na zaista toplom prijemu, sjeli u bus, i dokotrljali se do Osijeka oko 20 sati.

Nadamo se da domaćin nije požalio što nas je pozvao, a nama ostaje da im se zahvalimo na svemu lijepom što su učinili za nas.

© 2017. - 2021. Tamburaška škola Batorek